Jdi na obsah Jdi na menu
 


!!!OBŘÍZKA KRUTÝ OBŘAD!!!

CO TO VLASTNĚ OBŘÍZKA JE?(ŽENSKÁ)

Ženská obřízka je amputace (odstranění) některých částí vnějších pohlavních orgánů ženy. Tento úkon bývá často spojen s rituálem. Provádí se především v afrických zemích. Existuje několik typů ženských obřízek. Samotný pojem obřízka je často označován jako chybný, neboť navozuje dojem smysluplného lěkařského zákroku, o nějž se v drtivé většině zákroku nejedná, protože nevratně poškozuje zdraví.

Následkem takovéhoto zákroku může být šok, který si dívka nese po celý život. Dále pak nemožnost sexuálního prožitku, který je většinou spojen s velkou bolestí a zdravotní problémy (záněty). Žena rovněž může při porodu vykrvácet. Důvodem těchto úkonů má být to, aby dívka vstupovala do manželství čistá a neposkvrněná. Dívka, která není obřezaná, se v řadě oblastí s největší pravděpodobností nevdá.

Ostatní typy obřízek se provádějí zejména v Egyptě a ostatních afrických zemích. Přestože si většina lidí myslí, že ženská obřízka má souvislost s islámem, není tomu tak. Jedná se většinou o tradiční rituál, který se váže k pověrám, zvyklostem a s náboženstvím nemá nic společného. Na celém světě je obřezáno přibližně 100 milionů žen a podle zprávy WHO každý rok toto číslo narůstá o další 3 miliony. Z toho vyplývá, že denně je obřezáno 6000 dívek. Tento zákrok způsobí zmrzačení ženy, následnou absenci jakéhokoliv sexuálního prožitku a nemalé zdravotní problémy. Tyto zákroky se většinou provádějí bez anestezie a velmi primitivními nástroji jako jsou střepy, ostré lastury, atp. Dezinfekce probíhá většinou kravskou močí. Zákrok se provádí u malých děvčátek mezi 4-8 rokem. U většiny zákroků bývá přítomna matka dívky.

Jakou bolest si dívky kdekoliv po světě bez umrtvení musí prožít, je naprosto nepředstavitelná!!!Víc toho najdeš v časopise bravo girl , které teď vychází...vypráví o malé Hale, která při obřízce zahynula. Donutila jí k tomu její matka, ona sama by na to asi nešla...

!!!FAKTA O OBŘÍZKÁCH!!!

35% dívek na obřízku umírá!!! Ztrácí hodně krve!!!                     

Dívky, které přežijou mají doživotní trauma a velké poruchy příjmu potravy

Článek ze stránky STOP Násilí na ženách!

ŽENSKÁ OBŘÍZKA ZPŮSOBUJE PROBLÉMY UŽ I V NĚMECKU 

 

Ženská obřízka - problematika tak vzdálená německé kultuře - se v důsledku přistěhovalectví pomalu stává vnitroněmeckým problémem. Stále více německých lékařů se totiž ve svých ordinacích už setkalo s obřezanou pacientkou a obřízky se podle nevládních organizací zřejmě praktikují i uvnitř přistěhovaleckých komunit.

Podle nevládních organizací žije v Německu na 30 000 obřezaných žen, dalším až šesti tisícům dívek prý tento zákrok hrozí. Podle průzkumu německé pobočky UNICEF přišlo v Německu s obřezanou ženou do styku na 43 procent gynekologů, téměř třetina gynekologů zažila obřezanou rodičku.

"Průzkum potvrzuje podezření, že i v Německu dochází přes přísný zákaz k ženské obřízce," uvádí studie, podle které slyšelo 48 procent gynekologů o obřízkách provedených v Německu.

Podle Spolkového statistického úřadu žilo v roce 2003 v Německu 114 911 Afričanek, z toho 59 000 žen pocházelo ze zemí, kde se obřízka provádí.

Ministryně zdravotnictví Ulla Schmidt doufá, že téma ženské obřízky se dostane více do povědomí veřejnosti. "Ženy je třeba informovat o lékařských, psychických i sociálních následcích obřízky, aby bylo možné se jí vyhnout u příštích generací," upozornila ministryně zdravotnictví.

Ženám, které obřízku zažily, tento zákrok často přivodil nejen chronické zdravotní, ale i těžké psychické problémy. Lékaři by se proto měli k pacientkám chovat co nejtaktněji. Měli by s nimi navázat hlubší kontakt a pokoušet se o osvětu, jež by zabránila, aby ženy nechaly obřezat i své vlastní děti. Doporučení obsahují třeba i návody, jak připravit obřezanou ženu na porod, zmrzačení pohlavních cest totiž může spontánní porod znemožnit nebo přinejmenším zkomplikovat.

Obřízka jako prevence nevěry a příprava na manželství

Obřízka se provádí v 28 afrických státech. Většinou se při ní odstraňuje klitoris nebo jeho část a vnější ženský genitál, stydké pysky. Vstup do pohlavních cest je potom téměř zcela zašit. Obřízka je považována za prevenci nevěry a přípravu na manželství.

V Německu je obřízka trestná jako ublížení nebo těžká újma na zdraví, za niž hrozí až 15 let vězení. Po celém světě je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) obřezáno zhruba 150 miliónů žen.

Boj proti ženské obřízce v Evropě nastolují i imigrantky ve veřejném životě. Jednou ze známých bojovnic proti tomuto znetvoření je Waris Dirie, která na toto téma mluvila na jedné z pražských konferencí Fórum 2000 pořádaných exprezidentem Václavem Havlem, či nizozemská poslankyně somálského původu Ayaan Hirsi Ali. Ta je známá jako autorka scénáře ke kontroverznímu filmu o islámu od zavražděného režiséra Thea van Gogha.

Ženská obřízka představuje vážné porušení lidských práv!!!!!!!!!!!!!!

Ženská obřízka je velmi závažným problémem, který se objevuje nejen v rozvojovém světě, ale také v některých západoevropských zemích, jako je Francie nebo Velká Británie. O tom, proč se ženská obřízka provádí a jaké problémy sebou přináší, si s Evou Dobrovolnou z Amnesty International ČR povídala Linda Sokačová z Gender Studies.

Kde všude se v současné době provádí obřízka?
Existují nějaké případy v západní Evropě nebo přímo v ČR? V současné době je na světě více než 130 milionů žen, které tzv. ženskou obřízku podstoupily a každý den tento krutý zákrok hrozí zhruba šesti tisícům dalších dívek. Obřízka se praktikuje především v Africe, a to téměř v třicítce afrických zemí. Někde jsou počty mrzačených žen opravdu vysoké, například v Egyptě je to až 97 % všech dívek. Tento zvyk se provádí také v některých zemích Blízkého východu (Jemen) a v Asii - především mezi muslimskou populací v Indonésii. Ženská obřízka je však realitou i v komunitách imigrantů žijících v evropských zemích, včetně Velké Británie a Francie. Kolegové z tamních poboček AI řeší mnoho případů a podle jejich zkušeností jsou ročně zmrzačeny tisíce dívek žijících v Evropě.

Proč k ní vlastně dochází a jaké následky tento zbytečný "rituál" má?
Zákrok je hluboce zakořeněn v kultuře a tradici jednotlivých společností. A to v tradici nedílně spjaté s podřízeným postavením žen. Tímto způsobem se manifestuje kontrola nad sexualitou ženy - důvodem je především snaha snížit její sexuální touhu a tak minimalizovat riziko nevěry. Svou roli samozřejmě hrají i náboženské důvody, především u muslimů. Tuto praktiku ale najdeme také v komunitách vyznávajících animismus, u bezvěrců i u konvertitů ke křesťanství. V neposlední řadě je to oblast mnoha mýtů a předsudků. Setkáme se tak třeba s tvrzením, že tento zákrok má přínos hygienický nebo dokonce estetický. Některé komunity se zase domnívají, že se tak zvýší plodnost ženy nebo ulehčí porod. V mnoha společnostech navíc neobřezaná žena prostě nenajde manžela. Tento krutý zákrok je velice riskantní z hlediska fyzického i psychického zdraví dívek a žen. Někdy vyvolává silné krvácení, hrozí infekce a další komplikace, které mohou skončit smrtí. Zůstávají také trvalé následky, včetně potíží při sexuálním styku a porodu.

Jak se k ženské obřízce staví oficiální reprezentace zemí, kde k ní běžně dochází?
Většina vlád se k tomuto zákroku staví negativně a usiluje o jeho vymýcení. V praxi však případné zákazy nejsou dostatečně vynucovány. Dívky nemají prakticky žádnou ochranu. Některé společnosti navíc vnímají snahy o eliminaci ženské obřízky jako diktát "západních" hodnot. Takový postoj zaznívá třeba od súdánských úřadů. Tyto argumenty musíme jednoznačně odmítnout, protože obřízka představuje vážné porušení práv žen a dívek a nesmí být omlouvána kulturními zvyklostmi nebo náboženstvím.

Místní iniciativy jsou nejspíše tou nejefektivnější cestou, která může tento problém omezovat. Znáte nějaké aktivity, které jsou ve svém počínání úspěšné?
Nevládní i vládní organizace se tímto problémem zabývají od sedmdesátých let minulého století. Doposud se podařilo zajistit především politickou podporu pro vymýcení obřízky a mobilizovat veřejné mínění. Klíčovým nástrojem je šíření informací, vzdělávání a také poradenství. Jako účinné se jeví projekty, které se nesnaží tento rituál zcela odstranit, ale nahradit jej takovým, který není škodlivý. Aby byla tato snaha úspěšná, musí být součástí širších programů k ochraně žen před násilím a k zajištění jejich rovnoprávného postavení ve společnosti.

Amnesty International se angažuje v aktivitách proti násilí na ženách, jaké kroky iniciujete v boji proti ženské obřízce?
AI se snaží využít svou sílu k ochraně žen a dívek před tímto mrzačením. Její role spočívá především v podpoře dalších organizací a jednotlivců, v poskytování odborných znalostí a v provádění výzkumu. V rámci dílčích projektů v jednotlivých zemích ve spolupráci s místními ženskými organizacemi provádí informační kampaně, usiluje o vzdělávání zdravotníků a také lobbuje u vlád s cílem zajistit legislativní ochranu žen.

Nadační fond Asante Kenya, který založila Lejla Abbasová, pomáhá projektu, který masajským dívkám, utíkajícím před hrozbou obřízky pomáhá dál se vzdělávat a zajistit si tak lepší budoucnost. Chtěl/a bys dívkám, kterým hrozí obřízka pomoci i ty? Pak se domluv se svými kamarádami/kamarádkami, nebo spolužáky a uspořádejte finanční sbírku. I malá částka, kterou vyberete, jim může opravdu hodně pomoci! Peníze můžete posílat na číslo účtu

1211009464/5500

více na www.asantekenya.org